Foto's maken met een digitale spiegelreflex camera"

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Het fotograferen met een digitale spiegelreflex is niet moeilijk. Ze worden geleverd met een gebruiksaanwijzing en daar staat alles wat er te weten valt in. Niet iedereen leest dat. En het is ook niet altijd even duidelijk geschreven of vertaald. Putfoto! geeft u op deze pagina's uitleg en achtergrondinformatie over een aantal onderwerpen. Het gaat over technische dingen die samenhangen met het maken van foto's. Zaken als "hoe krijg ik juist belichte foto's en hoe krijg ik scherp wat ik scherp wil hebben". Niet zoals in de meeste gebruiksaanwijzingen van "als u op dit knopje drukt gebeurt er dat" maar: "wat kan ik doen om een bepaald effect te bereiken en als ik dat dan doe, waarom werkt dat dan zo".

Of uw foto's daardoor ook "mooi" worden, hangt af van wat er op staat, wie er op staan en hoe de verschillende elementen in het beeld zijn gerangschikt. Daarbij speelt persoonlijke smaak en artistieke vaardigheid een rol. Daar gaat het hier dus niet over. We beperken ons tot de techniek: "wat kunt u wel en niet doen met het gereedschap dat u in handen hebt".Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Niet merkgebonden

De verschillende merken verschillen niet veel in instelmogelijkheden. Uitleg over technische onderwerpen is dus niet merkgebonden. Het maakt niet uit of u een Nikon, Canon, Pentax, Olympus, Samsung, Fuji, Sigma, Sony of een andere camera hebt. De techniek is in principe hetzelfde.

Het is net als met autorijden: als u eenmaal de bediening onder de knie hebt van uw eigen auto, kunt u in principe ook met iedere andere auto rijden. De knoppen en bedieningsorganen zullen misschien op een andere plaats zitten, maar het ding werkt ongeveer hetzelfde.

Een deel van de technische uitleg is ook van toepassing op andere dan digitale spiegelreflex camera's. Die beschikken niet altijd over de hier te bespreken instelmogelijkheden, zodat niet alles "overdraagbaar" zal zijn, maar veel zal ook elders toepasbaar zijn.

Aan bod komen de volgende onderwerpen:

Naast bovengenoemde zaken vindt u ook een aantal bespiegelingen over verwante zaken:

Mocht u toch meer geinteresseerd zijn in zaken als compositie en beeldopbouw, dan is zeer veel zeer goede informatie te vinden op deze (engelstalige) website.

Moet ik dat allemaal weten?

Nee. Maar...de camera-automatiek werkt ongeveer als het brein van een puber. In veel gevallen redelijk, maar er zijn momenten dat de fysieke mogelijkheden van het lijf groter zijn dan de verstandelijke vermogens. Het "denkvermogen" van de camera is evenmin in staat alle mogelijke instellingen altijd perfect te kiezen. Ingrijpen kan dus af en toe op zijn plaats zijn....en in tegenstelling tot een puber kunt u een camera altijd probleemloos baas als u weet wat u doet.