Spiegelreflex op een koopje.....?

De koop van een nieuwe spiegelreflex is duur. En de vraag is of het uiteindelijk bevalt. Als u toch over allerlei mogelijkheden wilt beschikken, maar nog niet zeker weet of u daar plezier in hebt, of als u een beperkt budget heeft, is er een alternatief.

Tweedehands...

De camera's die gebruikt worden aangeboden zijn doorgaans nog lang niet versleten. Meestal worden ze van de hand gedaan omdat ze niet alle nieuwste mogelijkheden hebben, zoals bijvoorbeeld video of de mogelijkheden om 10 beelden per seconde te schieten. Om te beginnen, biedt dat interessante mogelijkheden. Voor een betrekkelijk gering bedrag koopt u een prima camerabody, eventueel met standaardlens. Wellicht met minder megapixels dan uw "smartphone" heeft, maar wel met de mogelijkheid om er behoorlijke plaatjes mee te maken.

Canon EOS

Er zijn heel veel camera's te koop, maar in dit geval is een gebruikte Canon EOS de handigste keus. Niet omdat Canon kwalitatief beter is dan andere merken, maar omdat er zeer veel aanbod is en op zo'n Canon body met behulp van een adapter veel objectieven van een ander merk kunnen worden gebruikt. Weliswaar alleen met handmatig scherpstellen, maar het biedt de mogelijkheid om goedkoop met zeer goede objectieven uit zeg 1980 te fotograferen.

Voor een betrekkelijk gering bedrag hangt u er allerlei zeer goede oude objectieven aan van Pentax, Leica R, , Minolta, Olympus en Nikon. Geen Canon, de oude (en kwalitatief goede) Canon FD objectieven passen er niet lekker (of wellicht lekker niet) op....

Adapter

Om objectieven van verschillende merken te kunnen gebruiken heeft u een adapter nodig. De adapter is niet veel meer dan een ring met aan de ene kant de aansluiting voor het objectief en aan de andere kant een aansluiting die op de camerabody past. Soms is er (anhankelijk van wat u wilt combineren) ook een voorziening aanwezig om het diafragma te kunnen sluiten. Die adapter maakt het mogelijk om objectief en camera te combineren, waarbij tevens het objectief op de juiste afstand van de beeldsensor wordt gebracht. Die adapter heeft een bepaalde minimumdikte nodig om de bevestiging aan beide kanten onder te kunnen brengen. Dat is de reden om als body bij voorkeur een Canon EOS te kopen: de standaard afstand tussen lens en beeldsensor is daar kleiner dan bij andere merken, zodat wanneer er een ander merk lens moet worden gebruikt er voldoende ruimte beschikbaar is voor de adapter.

Objectiefkeuze

De keuze in beschikbare objectieven is bij deze opzet nagenoeg oneindig. Om te beginnen zou ik kiezen voor een 35 mm objectief - hetgeen bij de meeste moderne digitale EOS camera's overeen komt met een lengte van 56 mm op het traditionele kleinbeeld filmformaat, dus een prima standaard lens. Daarnaast zijn aantrekkelijk 24, 50 en 85 mm (overeen komend met ca 38, 80 en 135 mm op kleinbeeld). Een zoomlens kan natuurlijk ook, maar de lichtsterke is vaak gering, de beeldkwaliteit minder en het gewicht hoger.

Behelpen?

Natuurlijk werkt het minder snel dan bij een camera waar alles volledig automatisch gaat. Maar het grote voordeel is dat u gedwongen wordt zelf keuzes te maken voor ISO waarde, diafragmaopening en sluitersnelheid. Daar leert u van - spelenderwijs leert u allerlei creatieve mogelijkheden gebruiken. Het feit dat er enige tijd verloopt voor u alles zo ingesteld hebt als u het wilt hebben, doet u automatisch ook meer nadenken wat u waar in beeld wilt hebben. Misschien niet zo geschikt voor het maken van sportfoto's (hoewel generaties vakmensen dat zo hebben gedaan met uitstekende resultaten), maar prima voor vakantiefoto's. landschappen, feestjes etc.

Risico's

Aan het kopen van gebruikte spullen zit altijd een risico. Bij het kopen van een parrticulier is er meestal geen garantie en er zijn ook oplichters. Maar in verreweg de meeste gevallen is er niets aan de hand - en bent u veel goedkoper uit dan wanneer u een nagelnieuwe camera koopt. Zie het als cursusgeld - waarbij u aan het eind ook nog heel bruikbare apparatuur hebt. En als u vervolgens de smaak te pakken hebt, koopt u de camera die u eigenlijk zou willen hebben, met net zo veel toeters en bellen als u denkt nodig te hebben. De "ouwe zooi" raakt u vervolgens wel weer kwijt voor de prijs die u er destijds voor betaalde.

Prijsvorming

De prijs van goede gebruikte objectieven lijkt op te lopen. De reden daarvoor is de introductie van de zogenaamde "systeemcamera" - kleine handzame camera's zonder spiegel die zeer goede beeldkwaliteit leveren en waar met behulp van een adapter nagenoeg iedere lens op kan worden gemonteerd. De prijs van gebruikte behuizingen is echter vrij constant: zodra er een nieuw vervangend model uit komt, gaan gebruikte modellen in prijs om laag omdat ze zogenaamd "technisch verouderd" zijn. Ze zijn nog steeds heel goed bruikbaar, maar hebben niet alle nieuwe toeters en bellen.

Levensduur

De levensduur van objectieven is in principe onbeperkt. Zolang u ze op een droge plaats bewaard zodat er geen inwendige schimmelvorming ontstaat, kunnen ze vele tientallen jaren mee. De (technische) levensduur van camerabehuizingen is korter. Na verloop van tijd kunnen er door mechanische slijtage storingen optreden in het sluitermechanisme en ook de electronica zal ooit eens opeens de geest geven. Maar met een beetje geluk kunt u er best vele jaren plezier van hebben.

Links