Putfoto! - achtergrondinformatie

 

Putfoto! is geen bedrijfsmatige activiteit. Dat zal het ook in de toekomst zeker niet worden. Fotografie is een serieus vak dat door het overdadige aanbod van goedkope digitale camera's in de versukkeling lijkt te geraken.

Omdat iedereen digitale foto's kan maken, waarbij dankzij de intelligentie in de camera de belichting en scherpstelling zo ongeveer klopt, lijkt het dat het maken van foto's eenvoudiger is geworden. Dat is niet het geval. Fotografie -"tekenen met licht" - is nog steeds een activiteit waarbij technische vaardigheid en "artistieke aanleg" samen het resultaat bepalen. Fotografie is vooral "zien" en "nadenken voordat" en zeker niet alleen zorgen dat het groene knopje op de camera op de juiste stand staat en afdrukken.

Amateur

Putfoto! is een amateuractiviteit. Het maken van foto's is dus een hobby. Een aantal van de foto's die worden gemaakt, worden op de Putfoto! website gepubliceerd. Keuzecriteria daarbij zijn:

  • de foto moet in Putte of omgeving zijn genomen
  • de foto moet min of meer scherp en correct belicht zijn
  • de foto moet voor iemand anders interessant zijn om naar te kijken

De eerste twee vereisten zijn objectief, het derde vereiste is de inschatting van de fotograaf.

Putfoto! webwinkel

De Putfoto! webwinkel is voortgekomen uit de ervaring dat af en toe mensen vragen om een fotobestand. Op zich is het versturen van een fotobestand niet zo'n probleem. Wat wel een probleem is, dat mensen weliswaar vragen om een bestand, maar niet precies weten wat ze er nu eigenlijk mee willen doen.

Om die reden worden via de Putfoto! webwinkel afbeeldingen aangeboden, waarbij de klant de mogelijkheid heeft uit bepaalde afdrukformaten en media te kiezen. Er kan worden gekozen uit afdrukken op glanzend papier, canvas, aluminium, textiel - de afmetingen gaan tot maximaal 120x180 cm op canvas. Soms zijn ook afdrukken op puzzles, mokken en muismatten mogelijk, voor diegene die zo iets lelijks wil....

Het afdrukken van de foto's en het toezenden wordt door een extern bedrijf verzorgt op basis van bestanden in de originele grootte.

Activiteiten voor derden?

Als hobbyist ben ik niet geinteresseerd in het maken van foto's omdat iemand anders dat graag wil. Door Putfoto! gemaakte foto's zult u dus slechts bij hoge uitzondering in de pers tegen komen. Fotografie is, zoals al eerder opgemerkt, een serieus vak en een serieus medium zou dus ook vakmensen moeten inhuren. Ik heb niet de behoefte om die mensen (wiens bestaansmogelijkheid door de digitalisering toch al is afgenomen) voor de voeten te lopen. Uiteraard geldt dat ook voor "gratis" huis-aan-huisbladen - een mediatak die de neiging heeft om slechts tegen bronvermelding alle rechten op een afbeelding van de fotograaf over te nemen - en daarbij en passant een hele beroepsgroep het leven min of meer onmogelijk maakt...

Onderwerpkeuze

De keuze wat gefotografeerd wordt, hangt af van persoonlijke interesses en wat toevallig mijn pad kruist. Soms loop je ergens tegen aan, soms lees je een aankondiging die je aandacht trekt, en soms krijg je een tip van iemand.

Die tips kunnen heel interessant zijn - en zijn dus ook zeer welkom. Ik zal niet overal op ingaan. maar als het me leuk lijkt om te doen, zal ik zeker reageren. Als u dus denkt: "dat is misschien iets" - schroom niet om contact op te nemen. Maar nogmaals: wanneer het om activiteiten gaat waar normaliter een beroepsfotograaf voor zou worden besteld, moet u niet bij Putfoto! zijn.

Favoriete onderwerpen zijn vooral zaken die niet zo voor de hand liggen, waar zelden beelden van zijn te zien en die een inkijkje geven in een bepaald deel van de lokale (Putse) gemeenschap. En dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een activiteit te zijn waar iedereen blij mee is....

Contact

U kunt Putfoto! bereiken via emal en telefoon:

putfoto@tribolex.nl

0164 606083